Com optimitzar l’estratègia del comerç electrònic per preparar-se pel futur?

13 de març de 2023

 

Durant l’any 2020 les vendes a través de comerç electrònic van créixer de manera extraordinària. De fet, durant els primers mesos de pandèmia les compres online es van duplicar a tot el món. A partir de llavors, el comportament dels consumidors ha canviat definitivament a favor de les compres online. També ha canviat la seva conducta que ara es veu més definida per canvis ràpids d’interessos i noves necessitats generades majoritàriament per influencers que mostren productes i/o serveis a les xarxes socials més de moda.

 

A causa d’aquest canvi de comportament dels consumidors, moltes empreses s’han vist obligades a replantejar-se el model de negoci per optimitzar i millorar el seu servei i a afrontar nous reptes per tal de fer front a l’augment de demanda: crear i/o optimitzar les botigues online, obrir nous canals de comunicació, oferir nous serveis, etc.

 

 

Per què és important optimitzar l’estratègia d’un ecommerce?

 

El món de l’ecommerce està en constant evolució i és crucial que totes aquelles empreses que vulguin continuar essent rellevants i competitives, estiguin disposades a adaptar-se als canvis i adoptar noves tecnologies, noves formes de treballar i noves maneres d’interactuar amb l’usuari.

 

Tot i això, no s’ha de deixar de banda l’experiència a les botigues físiques (si l’ecommerce disposa de seu física), ja que continua essent un punt clau. De fet, la majoria de consumidors solen combinar les dues interaccions (online i offline) en una mateixa compra. Per exemple, en el sector tèxtil, cada vegada és més comú crear una llista de desitjos amb les peces de roba que més ens agraden per llavors anar a la botiga física, buscar-les i emprovar-les per veure com queden posades. Algunes botigues han vist en això l’oportunitat de crear una nova interacció amb el client, i han optimitzat el procés permetent crear una comanda de reserva que pots recollir i emprovar a la botiga sense cap compromís. D’aquesta manera el client s’assegura que les peces de roba que vol emprovar-se seran a la botiga, i la botiga aconsegueix una visita que es pot transformar en una venda. A més a més, el fet de portar al client a la botiga implica poder-li oferir una venda complementària o crear-li una nova necessitat amb altres productes disponibles a la botiga.

 

Conceptes com aquest o com el de recollida amb 1 clic o el fet de poder pagar de manera còmoda a través d’un pagament automàtic o fins i tot un bizum, són només alguns dels factors que cal tenir molt en compte a l’hora de crear l’estratègia.

 

 

Què cal tenir en compte per optimitzar l’estratègia d’un ecommerce?

 

Actualment, l’estratègia digital és la base del dia a dia de qualsevol empresa. El comerç electrònic ha experimentat un creixement exponencial aquests últims anys i s’espera que ho segueixi fent en un futur. Tot i això, amb l’augment de la competència i els canvis i evolució constant del mercat, és essencial que les empreses comptin amb una estratègia sòlida i enfocada cap al canvi.

 

En aquest moment, hi ha certs aspectes que cal tenir en compte a l’hora de pensar en una estratègia d’ecommerce enfocada al futur:

 

  • Incorpora tecnologia útil per la teva empresa. Tecnologies com la intel·ligència artificial que pot ajudar a automatitzar o personalitzar l’atenció client, o l’ús de xatbots per respondre preguntes freqüents o guiar a l’usuari durant el procés de compra, són només un petit exemple de com es poden aprofitar per rendibilitzar i optimitzar processos. Investigar i intentar estar al dia de les tendències i novetats del sector és essencial per prendre les millors decisions segons les necessitats.

 

  • Analitza les dades. L’anàlisi de les dades d’un ecommerce és fonamental per entendre millor els clients i millorar l’estratègia per satisfer les seves necessitats. Saber com es comporta el client, entendre què compra i des d’on compra o analitzar perquè s’abandona una cistella just abans de la compra, són factors claus per comprendre i millorar l’experiència client.

 

  • Personalitza l’experiència de compra. Oferir ofertes personalitzades basades en l’historial de compra o el comportament que té l’usuari a la web o l’enviament de correus electrònics personalitzats són punts a tenir en compte per augmentar i fidelitzar els clients.

 

  • Tingues molt el compte la seguretat i la privacitat de dades. És un tema que cada vegada és més important pels usuaris que confien molt més quan les seves dades es tracten de manera correcta. Assegura’t que el teu ecommerce compleix amb les normes de seguretat i privacitat per transmetre confiança a l’usuari i protegir-te contra possibles riscos.

 

  • Optimitza la velocitat i el rendiment de la pàgina web. Aquests dos punts són essencials per l’experiència de l’usuari. Assegura’t que la pàgina web carrega de forma ràpida, que és fàcil navegar-hi i que és responsiva en tots els dispositius, sobretot en els telèfons mòbils, ja que cada vegada són més els usuaris que compren a través d’aquest dispositiu.

 

 

En conclusió, optimitzar l’ecommerce és un punt clau dins la visió de futur de qualsevol empresa amb un negoci online. Adaptar-se als canvis i transformar-se en funció de les noves necessitats dels consumidors és decisiu per poder seguir oferint un bon servei. L’ús de la tecnologia, l’anàlisi de dades, l’optimització i la personalització del procés de compra poden ajuda a impulsar les vendes. A Ciclick dissenyem llocs web de comerç electrònic exclusius. Programem webs fàcils d’administrar i els fem atractius i funcionals per al consumidor. Si tens una botiga online i vols optimitzar-la o en vols crear una des de 0, no dubtis a demanar-nos informació sense compromís. T’ajudarem a crear el teu espai a la xarxa!

Comparteix