Black Friday i com aprofitar-lo en un ecommerce

14 de novembre de 2019

 

Falten pocs dies per una data cada vegada més remarcable als nostres calendaris: el Black Friday. Tot i ser un fenomen d’origen americà, aquesta tradició està cada vegada més present a casa nostra. Però, sabem què és el Black Friday? Per què va sorgir? Com es pot aprofitar en un ecommerce?

 

Què és el Black Friday?

 

El Black Friday (o divendres negre) se celebra sempre l’endemà del conegut Dia d’Acció de Gràcies i marca l’inici oficial de la temporada de compres nadalenques.

 

Ho podríem definir com una gran festa del comerç, ja que durant aquest dia les botigues ofereixen grans descomptes, promocions i ofertes especials per incentivar així les compres abans de la campanya de Nadal. En els seus inicis el Black Friday només s’aplicava a les botigues físiques (per això després va aparèixer el Cyber Monday dedicat només a incentivar les compres online), però a poc a poc i arran del canvi tecnològic, cada cop són més els ecommerce que també ofereixen descomptes i ofertes especials específiques.

 

També en el seu inici, la jornada de descomptes durava només 24h, però últimament ja podem veure des de setmanes temàtiques dedicades al Black Friday a ofertes i esdeveniments especials que duren tot el cap de setmana i que s’ajunten amb el Cyber Monday.

 

Així doncs, actualment, gairebé tots els ecommerce s’apunten a aquesta tendència que va arribar a Espanya l’any 2010 de la mà d’Apple que va oferir uns sucosos descomptes en els seus productes.

 

Com aprofitar el Black Friday en un ecommerce?

 

Tot i que la predisposició dels usuaris a comprar durant el Black Friday és més alta tant si hi ha ofertes com si no, és evident que un ecommerce amb descomptes obtindrà millors resultats. Per tal d’aprofitar al màxim la febre del Black Friday en una botiga online, s’han de tenir en compte una sèrie de punts importants:

 

 • Definir una bona estratègia i tenir clar què es vol oferir i a qui. Captar nous consumidors? Premiar els clients fidels? Fidelitzar als que ja han fet una compra? Els descomptes i ofertes han de variar en funció de l’objectiu que es persegueix
 • Comunicar i ser visible dies abans del Black Friday. No es tracta de publicar ofertes ni descomptes abans del dia en qüestió, però si d’intentar cridar l’atenció de l’usuari a través de l’enviament de newsletters, comunicacions a les xarxes socials, etc.
 • S’ha d’evitar el fet d’inflar preus abans de baixar-los per poder oferir després un descompte d’escàndol. Cada vegada més el client s’informa i contrasta preus perquè no li prenguin el pèl. Portar a terme aquestes pràctiques tan poc ètiques penalitza greument la imatge de l’empresa.
 • És molt important disposar d’una web senzilla i intuïtiva. Durant els dies de descomptes, s’ha de ser directe amb un missatge clar i concís que mostri l’oferta o els descomptes a la home de la pàgina o a una part visible de la web
 • S’ha d’assegurar que es disposa d’un bon hosting i d’un servidor que pugui aguantar un pic de visites. També que tot el procés de compra sigui ràpid, intuïtiu i fàcil de gestionar
 • Per últim, cal garantir que es tindrà estoc suficient, que es podran gestionar les comandes de manera eficient i que es disposa d’un bon servei postvenda

 

Quins avantatges aporta apuntar-se al Black Friday?

 

Com acabem de veure, el Black Friday és cada cop una pràctica més estesa entre comerços i un esdeveniment molt esperat pels usuaris. Per tant, seguir una bona estratègia aportarà beneficis com:

 

 • Augment considerable de trànsit a la web
 • Increment de vendes abans de la campanya de Nadal
 • Una bona ocasió per buidar-se d’estoc sobrant de temporades anteriors
 • Més oportunitats de venda creuada així com de productes de nova temporada
 • Creixement d’usuaris nous i la seva fidelització

 

En conclusió i com es mostra any rere any, el Black Friday és una tendència que ha arribat amb força per quedar-se. Per això és important apuntar-s’hi i no perdre oportunitats de venda en uns dies en què, com hem pogut veure, l’usuari està predisposat a comprar. Una bona estratègia, una comunicació potent i una web senzilla amb un procés de compra intuïtiu, són els punts clau per gaudir al màxim d’un Black Friday amb èxit!

Comparteix